Background

Правила за одбојка


Одбојка: Основни правила на возбудливата игра

Одбојката е популарен тимски спорт кој го сакаат милиони луѓе ширум светот. Брзо, полн со забивања кои го одземаат здивот и неверојатна одбрана, одбојката е забавен спорт за играње и гледање. Сепак, важно е да ги разберете основните правила за да успеете и да уживате во оваа возбудлива игра.

Игротека и опрема

Одбојката се игра на правоаголен терен и димензиите на овој терен се долги 18 метри и широки 9 метри во согласност со меѓународните стандарди. Има мрежа што го дели теренот на половина и нето висината е 2,43 метри за мажи и 2,24 метри за жени. Домашниот терен на двата тима е опкружен со слободна зона од 3 метри.

Нумерираните дресови што ги носат играчите се користат за означување на позициите и идентитетот на играчите. Топката за игра обично е изработена од вештачка кожа или кожен материјал и мора да биде со соодветна големина.

Правила и цел на играта

Одбојкарскиот натпревар се игра помеѓу две екипи и секој тим се состои од шест играчи. Секој тим се позиционира на теренот според одредена шема на ротација. Редоследот на вртење на играчите се менува со секоја промена на услугата.

Целта на играта е да се додаде топката до полето на противникот и да се осигура дека противничкиот тим не може да ја контролира топката. Ударите како забивање, блокирање, сервис и додавање се користат за додавање на топката на теренот на противникот. Топката што паѓа на теренот на противникот го одредува тимот што ќе го освои поенот.

Почеток на услуга и игра

Играта започнува со сервис на играчот. Играчот кој сервира се обидува да ја испрати топката преку мрежата од зад линијата за сервис и во противничкиот терен. Серверот мора да има стапала на или зад линијата за сервисирање. Тимот што прима се обидува да ја контролира топката и се подготвува за напад.

Поени за победа и сетови

За да се освојат поени во играта во одбојка, потребно е да се испрати топката на теренот на противникот. Со секоја промена на сервисот, една екипа има шанса да освои поени. Општо земено, во меѓународните натпревари, тимот кој прв ќе достигне 25 поени ја добива играта. Меѓутоа, кога ќе се достигне 25-от поен, играта можеби ќе треба да се освои со најмалку два поени.

Играта обично се игра во најдоброто од три сета. Тимот што ќе ги освои првите три сета ја добива играта. Ако двата тима освојат по два сета, може да се игра „натпреварувачки сет“. Овој сет го добива првиот тим што ќе достигне одреден број на поени и го одредува исходот на натпреварот.

Hakemler и Fair Play

Има судии кои управуваат со одбојкарски натпревари. Постојат различни судиски позиции како што се судија, линиски и чувар на поени. Судиите се грижат играта да се игра правилно и да се почитуваат правилата. Тие доделуваат поени и им даваат предупредувања на играчите кога е потребно.

Конечно, одбојката става голем акцент на вредностите на спортскиот дух и спортскиот дух. Од играчите се очекува да имаат почит кон противниците и судиите. Навредливото однесување може да доведе до предупредувања и казни.

Одбојката е забавна и натпреварувачка игра која ви овозможува повеќе да уживате во неа кога ќе ги разберете нејзините основни правила. Овој возбудлив спорт е забавен за гледање и игра, создавајќи незаборавни спомени за многу луѓе.

Prev Next