Background

Rregullat e volejbollit


Volejbolli: Rregullat themelore të lojës emocionuese

Volejbolli është një sport popullor ekipor i dashur nga miliona njerëz në mbarë botën. Me ritme të shpejta, plot me dunk të lë pa frymë dhe mbrojtje të jashtëzakonshme, volejbolli është një sport argëtues për t'u luajtur dhe parë. Megjithatë, është e rëndësishme të kuptoni rregullat bazë për të pasur sukses dhe për të shijuar këtë lojë emocionuese.

Shesh lojërash dhe pajisje

Volejbolli luhet në një fushë drejtkëndëshe dhe dimensionet e kësaj fushe janë 18 metra e gjatë dhe 9 metra e gjerë në përputhje me standardet ndërkombëtare. Ka një rrjetë që e ndan fushën në gjysmë, dhe lartësia e rrjetës është 2.43 metra për burrat dhe 2.24 metra për gratë. Fusha e shtëpisë së të dy skuadrave është e rrethuar nga një zonë e lirë prej 3 metrash.

Flulat me numra të veshur nga lojtarët përdoren për të treguar pozicionet dhe identitetin e lojtarëve. Topi i lojës është zakonisht prej lëkure artificiale ose material lëkure dhe duhet të jetë i madhësisë së duhur.

Rregullat dhe qëllimi i lojës

Ndeshja e volejbollit luhet midis dy skuadrave dhe secila ekip përbëhet nga gjashtë lojtarë. Çdo ekip pozicionohet në fushë sipas një modeli të caktuar rrotullimi. Rendi i radhës i lojtarëve ndryshon me çdo ndryshim shërbimi.

Qëllimi i lojës është të kalojë topin në fushën e kundërshtarit dhe të sigurohet që skuadra kundërshtare të mos mund ta kontrollojë topin. Sulmet si dunk, bllokim, shërbim dhe pasim përdoren për të kaluar topin në fushën e kundërshtarit. Topi që bie në fushën e kundërshtarit përcakton skuadrën që fiton pikën.

Fillimi i shërbimit dhe lojës

Loja fillon me shërbimin e një lojtari. Lojtari i shërbimit përpiqet të dërgojë topin mbi rrjetë nga pas linjës së shërbimit dhe në fushën e kundërshtarit. Serveri duhet të ketë këmbët e tij në ose pas linjës së shërbimit. Ekipi pritës përpiqet të kontrollojë topin dhe përgatitet për sulm.

Pikët fituese dhe grupe

Për të fituar pikë në lojën e volejbollit, është e nevojshme të dërgoni topin në fushën e kundërshtarit. Me çdo ndryshim shërbimi, një ekip ka një shans për të fituar pikë. Në përgjithësi, në ndeshjet ndërkombëtare, skuadra e parë që arrin 25 pikë e fiton lojën. Megjithatë, kur të arrihet pika e 25-të, loja mund të duhet të fitohet me të paktën dy pikë.

Loja zakonisht luhet në një më të mirë prej tre grupesh. Skuadra që fiton tre setet e para fiton lojën. Nëse të dyja skuadrat fitojnë nga dy sete secila, mund të luhet një "set garash". Ky set fitohet nga skuadra e parë që arrin një numër të caktuar pikësh dhe përcakton rezultatin e ndeshjes.

Hakemler dhe Fair Play

Ka gjyqtarë që menaxhojnë ndeshjet e volejbollit. Ka pozicione të ndryshme arbitri, si gjyqtarë, rreshtues dhe mbajtës të pikëve. Gjyqtarët sigurojnë që loja të luhet siç duhet dhe të respektohen rregullat. Ata japin pikë dhe u japin paralajmërime lojtarëve kur është e nevojshme.

Së fundi, volejbolli vë theks të madh në vlerat e mjeshtërisë sportive dhe sportive. Lojtarët pritet të jenë të respektueshëm ndaj kundërshtarëve dhe gjyqtarëve të tyre. Sjellja abuzive mund të çojë në paralajmërime dhe ndëshkime.

Volejbolli është një lojë zbavitëse dhe konkurruese që ju lejon ta shijoni më shumë kur kuptoni rregullat e tij themelore. Ky sport emocionues është argëtues për t'u parë dhe luajtur, duke krijuar kujtime të paharrueshme për shumë njerëz.

Prev Next